Villa Victoria Family Housing, Boston, MA

Villa Victoria Family Housing, Boston, MA

In its renovation of 190 units in Boston’s historic South End, Davis Square Architects worked closely with residents through the design committee process and a complicated negotiation with Boston’s South End Landmarks Committee, while meeting the demands of an unusually tight schedule. Unit renovations included window replacement as well as kitchen and bath design. Extensive upgrades of the waterproofing system for the landscape deck above the commercial area required careful phasing to allow residents to remain in the apartments above. Especially noteworthy in this project are the landscape improvements that turned an emergency easement into a public plaza and an abandoned area behind the brownstones into a formal garden.